Adliga anor

 

 

Bjelke/Bjielke

Svenska Bielkeätten

Bielke är svensk uradel, (medeltida adelsätt) från Södermanland. Grevlig 1687. Skölden är antingen tre gånger delad (se Bielke af Åkerö) eller belagd med två bjälkar, tinkturerna är av guld och blå.

Dess tidigaste med säkerhet kända medlem är en i slutet av 1200-talet belagd Kettil, vars patronymikon inte är känt. En eftermedeltida uppgift med oklart ursprung är att Kettils far skulle ha hetat Bengt, men någon sådan person kan inte återfinnas i medeltida källor. Två söner till Kettil är kända, Nils Kettilsson (Bielke) och Ture Kettilsson (Bielke), den förre var riddare och den senare riksråd och riddare. Från den senare härstammar den på riddarhuset introducerade grenen.

Familjenamnet upptogs först av riksrådet Ture Pedersson Bielke, som dog 1577, varför samtliga släktmedlemmar före honom skrivs med namnet Bielke inom parentes.

Dennes söner Svante och Nils Bielke, blev 1608 friherrar, och från den senares sonson, Nils Bielke (1644-1716), vilken blev greve 1687, härstammar den nu levande grevliga grenen av ätten.

Den adliga obetitlade släktgrenen Bielke af Åkerö utslocknade 1647, den 1569 upphöjda friherrliga grenen sannolikt i början av 1600-talet och den 1608 upphöjda friherrliga grenen 1792. Den grevliga grenen fortlever och är näst Natt och Dag den äldsta levande svenska adelsätten.

Den svenska Bielkeätten har synbart inget påvisbart samband med den skånsk-danska eller norska Bielkeätten.

Kända medlemmar [redigera]

Skånska Bielkeätten

Stamfadern Joseph Andersen Bielke var bland de första riddarna som blev adlade under Kristian I. Via sonen Tilluf Josophsen Bielke är han också stamfader för den norska Bielkeätten.

Norska Bielkeätten

Jens Tillufsen Bielke från Hunnestad (död 1559) blev innehavare av godset Austråt vid Trondheim i Norge och är stamfader för den norska Bielkeätten.

Kända medlemmar

 

 

 

 Bergsmän finns även i släkten Svinhufvud, se nedan...

Äldre släktgrenen Svinhufvud

svinhuvud.jpg (20577 bytes)

 

 

Släktföreningen Svinhufvud i Westergötland nr 199

 

 Svensk uradel från Dalarna. Förnyat adelskap 1581. Introducerad på Sveriges Riddarhus år 1633 som adlig släkt nr. 199.

 

Stamtavla Svinhufvud - Roskildegrenen

 

Yngre grenen Svinhufvud af Qvalstad nr 145

 

Släkten Svinhufvud

Äldre släktgrenen Svinhufvud

Släktföreningen Svinhufvud i Westergötland

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.